Τα παιδιά αφιερώνουν καθημερινά αρκετό παραγωγικό χρόνο για τις σχολικές τους δραστηριότητες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό το σχολείο να αποτελεί πηγή γνώσης και δημιουργίας, ενισχύοντας την ισορροποιημένη ανάπτυξη των παιδιών. Η φιλαναγνωσία προσφέρει πολλές δυνατότητες στο παιδί, όπως να διαμορφώσει με πληρότητα την προσωπικότητά του, την κριτική του σκέψη και την ικανότητα επικοινωνίας του με τους άλλους. Διευρύνει τους ορίζοντές του στις γνώσεις αλλά και στη φαντασία και έρχεται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και ιδέες. Αναπτύσσεται η θέληση για μάθηση και η αυτοεκτίμηση του παιδιού, διαμορφώνονται οι ηθικές του αρχές και αξίες ενώ, τέλος, βελτιώνει και την ικανότητά του στην ανάγνωση. Στο σχολείο, τώρα, για να προωθήσουμε την φιλαναγνωσία ουσιαστικά, μπορούμε μέσα από τα προγράμματα φιλαναγνωσίας και ευέλικτης ζώνης, να:
-Αναθέτουμε σε όλα τα παιδιά της τάξης να επιλέξουν από κοινού ένα βιβλίο και να το διαβάσουν, ενώ στη συνέχεια δραματοποιούμε το περιεχόμενο ή επινοούμε παιχνίδια και δραστηριότητες για να γίνει η ανάγνωση μια ευχάριστη εμπειρία.
-Οργανώνουμε επισκέψεις σε βιβλιοθήκες ή βιβλιοπωλεία και παροτρύνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβάσουν.
-Οργανώνουμε επισκέψεις για αφηγήσεις βιβλίων ή και παραμυθιών από τους ίδιους τους συγγραφείς μέσα ή έξω από το σχολείο.
-Δημιουργούμε λέσχες ανάγνωσης.
-Δημιουργούμε μια σχολική βιβλιοθήκη από όπου τα παιδιά θα μπορούν να δανείζονται βιβλία αντικαθιστώντας τα κάθε φορά με άλλα.
-Σχεδιάζουμε ομαδικές εργασίες που ενσωματώνουν τα λογοτεχνικά βιβλία.
-Φτιάχνουμε στην τάξη ένα δικό μας βιβλίο όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν την καταγραφή της ιστορίας, την εικονογραφία (ζωγραφιές) και την κατασκευή του, ωθώντας τα έτσι να νιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας και να εκτιμήσουν βαθύτερα τα βιβλία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου