Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιλαναγνωσία στο σχολείο


Τα παιδιά αφιερώνουν καθημερινά αρκετό παραγωγικό χρόνο για τις σχολικές τους δραστηριότητες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό το σχολείο να αποτελεί πηγή γνώσης και δημιουργίας, ενισχύοντας την ισορροποιημένη ανάπτυξη των παιδιών. Η φιλαναγνωσία προσφέρει πολλές δυνατότητες στο παιδί, όπως να διαμορφώσει με πληρότητα την προσωπικότητά του, την κριτική του σκέψη και την ικανότητα επικοινωνίας του με τους άλλους. Διευρύνει τους ορίζοντές του στις γνώσεις αλλά και στη φαντασία και έρχεται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και ιδέες. Αναπτύσσεται η θέληση για μάθηση και η αυτοεκτίμηση του παιδιού, διαμορφώνονται οι ηθικές του αρχές και αξίες ενώ, τέλος, βελτιώνει και την ικανότητά του στην ανάγνωση. Στο σχολείο, τώρα, για να προωθήσουμε την φιλαναγνωσία ουσιαστικά, μπορούμε μέσα από τα προγράμματα φιλαναγνωσίας και ευέλικτης ζώνης, να:
-Αναθέτουμε σε όλα τα παιδιά της τάξης να επιλέξουν από κοινού ένα βιβλίο και να το διαβάσουν, ενώ στη συνέχεια δραματοποιούμε το περιεχόμενο ή επινοούμε παιχνίδια και δραστηριότητες για να γίνει η ανάγνωση μια ευχάριστη εμπειρία.
-Οργανώνουμε επισκέψεις σε βιβλιοθήκες ή βιβλιοπωλεία και παροτρύνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβάσουν.
-Οργανώνουμε επισκέψεις για αφηγήσεις βιβλίων ή και παραμυθιών από τους ίδιους τους συγγραφείς μέσα ή έξω από το σχολείο.
-Δημιουργούμε λέσχες ανάγνωσης.
-Δημιουργούμε μια σχολική βιβλιοθήκη από όπου τα παιδιά θα μπορούν να δανείζονται βιβλία αντικαθιστώντας τα κάθε φορά με άλλα.
-Σχεδιάζουμε ομαδικές εργασίες που ενσωματώνουν τα λογοτεχνικά βιβλία.
-Φτιάχνουμε στην τάξη ένα δικό μας βιβλίο όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν την καταγραφή της ιστορίας, την εικονογραφία (ζωγραφιές) και την κατασκευή του, ωθώντας τα έτσι να νιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας και να εκτιμήσουν βαθύτερα τα βιβλία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιωματικό παιχνίδι "Μαθαίνω το ευρώ"

Τα παιδιά ξεκινούν ήδη από το σχολείο να χρησιμοποιούν χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να μάθουν καλά το ευρώ, ώστε να κατανοήσουν πλήρως την αξία του και να διαχειρίζονται τις συναλλαγές τους υπεύθυνα και σωστά. Εφόσον διδαχθούν τις πρώτες βασικές γνώσεις, (όπως πόσα κέρματα υπάρχουν, πόσα χαρτονομίσματα, ποια η αξία του καθενός, πως μπορούμε να απλοποιήσουμε παραδείγματος χάριν 5€ σε κέρματα ή 2€ σε μικρότερα κέρματα, πότε παίρνουμε ρέστα κλπ) είναι απαραίτητο να δουν και στην πράξη τη χρήση του ευρώ.  Η σύνδεση οποιασδήποτε γνώσης με την καθημερινή ζωή, βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν πληρέστερα τη σημασία της. Στην προκειμένη περίπτωση:  Τυπώστε χαρτονομίσματα και κέρματα όλων των αξιών. Ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν στη τάξη διάφορα προϊόντα που καταναλώνουν στην καθημερινότητά τους. Κολλήστε πάνω σε κάθε προϊόν μια ενδεικτική τιμή. (Αν τα παιδιά είναι στις πρώτες σχολικές τάξεις προτιμήστε στρογγυλοποιημένους και μικρούς κατά βάση αριθμούς)...